top of page
Zoeken

Functionele Koolhydraten

Check jij wel eens hoeveel koolhydraten de voeding van je hond bevat?

En dan ook wát voor koolhydraten?Wat zijn koolhydraten? Kort gezegd, macronutriënten die energie leveren aan het lichaam.


Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Om het makkelijk te maken zijn er verschillende soorten koolhydraten, maar dat wordt een te lang verhaal nu. 


Een hond heeft geen noodzaak aan koolhydraten, maar dat betekend niet dat ze geen functioneel nut kunnen hebben. 


Brokken bestaat over het algemeen uit 30-60% koolhydraten waarvan het merendeel zetmeel. Dit zijn graankorrels zoals bv mais, tarwe, sorghum, gerst en rijst. 


Waarom dan zoveel kooldydraten? Ze zijn onmisbaar in het productieproces. Zonder zetmeel kan de brok niet tot brok gevormd worden. 

Ze zijn goedkoper dan eiwitbronnen als vlees en vis en ze zijn een zuinige bron van energie die in de dunne darm glucose oplevert. 


Er is alleen wel een maar...

Te hoge koolhydraatgehaltes (meer dan 35%) in hondenvoeding kúnnen leiden tot verminderde verteerbaarheid van voedingsstoffen, constipatie, (te) veel stoelgang, doffere vacht en verminderde huidkwaliteit. 


Laten we honden zelf kiezen, zien we ook dat zij kiezen voor een menu met weinig koolhydraten (3% van het totale dieet)

Sledehonden lijken zelfs beter te presteren op voedingen laag in koolhydraten, terwijl zij toch zware lichamelijke activiteit leveren.


De lange termijn effecten bij honden van grote hoeveelheden koolhydraten zijn nog niet bekend. We weten wel dat honden dus niet perse koolhydraten nodig hebben zolang er voldoende eiwitten en vetten in het menu zitten. 


Bij mensen is al wel aangetoond dat hoge hoeveelheden koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht, kanker en diabetes. Nu zijn mensen geen honden, maar we zien op veel meer vlakken overeenkomsten tussen mensen en honden en honden worden vaak gebruikt als model voor menselijke studies. 


We moeten ons dus afvragen of een hoog percentage koolhydraten nu wel zo gezond is voor onze honden??


Functionele koolhydraten De juiste type koolhydraten kunnen verschillende nutriënten aanleveren omdat ze gezondheid bevorderende voedingsstoffen bevatten. Ze zitten boordevol vitamine, mineralen en fytonutriënten. We hebben het dan over vezels ipv zetmeel. Het zijn beide koolhydraten, maar hebben een andere chemische binding. Vezels zorgen ook voor een langer voldaan gevoel dan suikers en zetmeel. Daarnaast werken vezels prebiotisch en hebben een gunstig effect op het immuunsysteem. 


Hiervan is d.m.v. onderzoek bewezen dat ze belangrijke voordelen bieden zoals bv reguleren van de glucose niveaus en afvoeren van afvalstoffen


Voor onze hond zijn koolhydraten dus niet essentieel, maar is wel aangetoond dat ze voordelen opleveren voor de gezondheid en ziekte bestrijden. Daarom voegen we ze graag toe aan het basismenu van onze hond!!! 


(wat overigens nog steeds niet betekend dat we onze hond dan een menu gaan geven wat voornamelijk uit vezels bestaat, een hond blijft een carnivoor. Onderdeel laten zijn van een menu is wat anders dan hoofdzakelijk voeren😉)


De brokken van jouw hond Maar heb jij nu wel eens op de zak van de brokken gekeken hoeveel koolhydraten erin zitten?

Kun je ook lang zoeken, want dat staat er dus niet op 🙃

Maar...dit kunnen we wel vrij makkelijk uitrekenen. (zie afbeelding)

Ik zoek dan altijd het liefst een brok met een koolhydraatpercentage onder de 30-35% én waarbij de koolhydraten dan dus bestaan uit functionele koolhydraten uit bv groente en fruit. 

(in de analytische bestandsdelen zie je ook 'ruwe vezel' staan. Dit percentage geeft het % niet-verteerbare (of moeilijk verteerbare) vezels aan. Dit zijn dus plantaardige stoffen. In brokken zien we deze het liefst niet onder de 1%, maar dit zegt dus niets over de verteerbare vezels in de voeding)


De conclusie Ja, we voegen graag koolhydraten toe aan de voeding van onze honden, maar wel met mate én functioneel!!


En...heb je al gekeken? Wat is het percentage koolhydraten in de voeding van jouw hond? En heb je enig idee of dit functionele koolhydraten zijn of niet?

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page