Een populair voedingsadvies op social media voor honden die moeten afvallen of die heel de dag honger hebben, is het vervangen van een deel van de voeding voor sperziebonen. Soms wordt zelfs geadviseerd om de helft van de basisvoeding te vervangen. Dat kan echt niet! En ik wil je graag even uitleggen waarom dat niet kan.

Het is belangrijk om te begrijpen dat honden carnivoren zijn en dat hun dieet voornamelijk moet bestaan uit vlees. De groenten die we wel toevoegen, voegen we dan ook in beperkte hoeveelheden toe. Sperziebonen zijn peulvruchten, kunnen een aantal negatieve gevolgen hebben voor honden als ze te vaak/te veel worden gegeten.
--> Problemen met de spijsvertering Sperziebonen zijn een type koolhydraat dat moeilijk verteerbaar is voor honden. Dit kan maag/darmproblemen zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken.
--> Verstoring van de voedingsbalans
Hoewel sperziebonen ook echt wel voedingsstoffen bevatten, zijn dit er niet voldoende om te dienen als een volwaardige bron van voeding voor honden. Het vervangen van een deel van hun brokken of vleesmaaltijd kan leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten en essentiële vitaminen en mineralen.
--> Verhoogd risico op nierstenen
Sperziebonen bevatten purines. Deze purines kunnen leiden tot de vorming van nierstenen bij honden. Dit geldt met name voor honden die al gevoelig zijn voor het ontwikkelen van deze stenen.
--> Risico op allergische reacties
Net als mensen kunnen honden allergieën ontwikkelen voor verschillende voedingsmiddelen, waaronder peulvruchten zoals sperziebonen. Deze allergische reacties kunnen zich uiten in symptomen zoals jeukende huid, roodheid, haarverlies en spijsverteringsproblemen.
--> Mogelijk gevaarlijke stoffen
Sperziebonen bevatten soms lectines, die in grote hoeveelheden toxisch kunnen zijn voor honden. Ze kunnen schade aanrichten aan de darmwand en verschillende negatieve maag/darm effecten veroorzaken.
Ter afwisseling is het helemaal prima om af en toe sperziebonen te geven. Maar het is belangrijk om te onthouden dat ze niet kunnen dienen als een vervanging voor een deel van de brokken of vleesmaaltijd van honden. Dit kan op de lange termijn echt tot problemen leiden. Heb jij een hond die heel de dag honger heeft, of moet afvallen en dit lukt niet? Neem dan eens goed de huidige basisvoeding onder de loep. Zitten hier wel genoeg voedingsstoffen in of bestaat de voeding vooruit al vulling? Zitten er voldoende eiwitten en vetten in en niet teveel koolhydraten? Is de voeding wel passend bij jouw hond? Op voerwijzer.com kun je van heel veel soorten brokken een beoordeling vinden, en vanaf begin december kun je op deze website ook mijn eigen nieuwe gids vinden waarin ik super veel uitleg over de basis van hondenvoeding zodat jij zelf een heleboel handvatten krijgt om met de voeding van je hond aan de slag te gaan. Vind je dat toch te ingewikkeld of kom je er niet uit? Overweeg dan eens om contact op te nemen met een voedingsdeskundige zodat deze je met je mee kan kijken naar een mogelijke oorzaak én oplossing.
Comments