top of page
Zoeken
dimphyvanhalteren

Waarom bloedonderzoek waardevol kan zijn.

Op mijn website heb je kunnen lezen dat ik bij een orthomoleculair voedingasdvies kan vragen om bloedonderzoek te laten doen. Het komt echter wel eens voor dat een klant vervolgens terug komt met de mededeling dat de Dierenarts bloedonderzoek niet nuttig vond en er dus niets is gedaan. Waarom kan het voor mij dan toch waardevol zijn om bloedonderzoek te laten doen?

De orthomoleculaire diergeneeskunde is gebaseerd op het idee dat een optimale voeding en suppletie van voedingsstoffen, het lichaam in staat stellen om zichzelf te genezen en gezond te blijven. Bloedonderzoek kan een belangrijk hulpmiddel zijn om de voedingsstatus van een hond te beoordelen en eventuele disbalansen te ontdekken. Dit kan mij helpen bij het maken van een advies.

Bloedonderzoek kan waardevolle informatie opleveren over de gezondheid van een hond. Het kan verschillende parameters meten, zoals bloedcellen, lever- en nierfunctie, elektrolytbalans en hormonale niveaus. Deze bloedwaarden kunnen inzicht geven in de algehele gezondheid van de hond en eventuele afwijkingen naar boven brengen.

Een van de belangrijkste aspecten van orthomoleculaire diergeneeskunde is het identificeren van voedingsdeficiënties. Voedingsstoffen spelen een super belangrijke rol in het functioneren van het lichaam en een tekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Maar tegen de tijd dat die tekorten zich zichtbaar gaan uiten voor ons, zijn ze in het lichaam vaak al langere tijd aanwezig en wordt het probleem dus heel langzaam steeds groter. Bloedonderzoek kan helpen bij het ontdekken van bepaalde tekorten, zoals vitamine- en mineralentekorten, waardoor gerichte voeding kan worden aangepast en suppletie kan worden ingezet om deze tekorten aan te vullen. Het elimineren van specifieke voedingsmiddelen kan de gezondheid van de hond aanzienlijk verbeteren en symptomen zoals jeuk, darmklachten en huidproblemen verminderen.

Een ander belangrijk aspect van bloedonderzoek is het beoordelen van de lever- en nierfunctie. Deze organen spelen een hele belangrijke rol bij de ontgifting van het lichaam en een verminderde functie kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Door middel van bloedonderzoek kunnen er gerichte maatregelen worden genomen om de functie van deze organen te ondersteunen en te verbeteren.

Een hormonale disbalans is ook een veelvoorkomend probleem bij honden en kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals gewichtstoename, vermoeidheid, schijnzwangerschap en veranderingen in de vacht. Ook hier kan bloedonderzoek helpen bij het achterhalen van mogelijke hormonale disbalansen, zoals een trage schildklierfunctie of een verstoorde bijnierwerking zodat we ook op die vlakken het lichaam weer kunnen gaan ondersteunen. Maar.....

Een belangrijk argument tegen het doen van bloedonderzoek bij honden zijn de kosten. Bloedonderzoek kan duur zijn. Maar aan de andere kant, het investeren in de gezondheid van een hond op de lange termijn kan uiteindelijk kostenbesparend zijn doordat preventieve maatregelen genomen worden en mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgemerkt.

Bloedonderzoek een aanvullende tool!!! Het is niet de enige factor bij het beoordelen van de gezondheid van een hond. Dierenartsen spelen een cruciale rol in het begeleiden van de gezondheid van een dier en hun medische expertise moet altijd gerespecteerd worden. Het kan echt dus wel een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde om eens vanuit een orthomoleculair oogpunt naar je hond te laten kijken en kan helpen bij het optimaliseren van de gezondheid van een hond op een holistische manier.


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page