top of page
Drachtadvies

Drachtadvies

Een spannende tijd, wanneer jouw teef gedekt mag gaan worden. En natuurlijk wil je er dan voor zorgen dat zij zo gezond mogelijk is en zo gezond mogelijke pups op de wereld kan zetten. Ik vertel je graag hoe ik je hierbij kan helpen!

Waarom advies bij dracht?

--> Omdat puppy's voor hun eigen gezondheid afhankelijk zijn van de gezondheid van hun moeder. 

--> Omdat we in de praktijk zien dat allergie-klachten bij pubers regelmatig terug te herleiden zijn naar tekorten die de teef heeft gehad

      voorafgaand en tijdens de dracht

--> Omdat het in balans brengen van het immuunsysteem van de pup begin al tijdens de dracht begint. Super belangrijk om allergie-

      problemen op latere leeftijd te voorkomen

--> Om te kunnen schakelen naar de behoefte van de teef gedurende de verschillende fases die zijn doormaakt

--> Om aan de hand van klinisch bloedbeeld te kunnen bepalen of en waar de teef extra ondersteuning kan gebruiken

--> ......
 

drachtadvies

Tijdens de dracht zijn de pups afhankelijk van de voedingsstoffen die ze van de moeder doorgegeven krijgen. Het is dus daarom dat je graag wil dat de teef ook zo gezond mogelijk is. Want voedingsstoffen zie zij zelf mist of te weinig heeft, kan ze ook niet voldoende doorgeven.

 

Zo zijn pups bv afhankelijk van de moeder voor de aanvoer van taurine voor o.a de ontwikkeling van de alvleesklier.

 

...Is foliumzuur super belangrijk voor de vorming van het zenuwstelsel vanaf de dag van bevruchting.

...Kan een tekort aan Vitamine B12 in verband worden gebracht met mislukte dekkingen, miskramen en bv een open ruggetje.

En niet te vergeten dat tekorten op het gebied van vitamine en mineralen er voor zorgen dat de pup dus al met een 1-0 achterstand geboren moet worden, terwijl juist deze nutriënten zo belangrijk zijn om ook het immuunsysteem in balans te kunnen gaan brengen.

Hoe werkt dit?

Ik leg hieronder stap voor stap uit hoe de begeleiding bij een dracht advies in zijn werk gaat. Ook hierbij is de therapie-trouw en ook je eigen inzet belangrijk. Ik zet me 100% in om jullie te helpen, maar dat verwacht ik ook wederzijds. Ja ook hier ben ik streng ;-) 
Ik zorgt ervoor dat ik doe wat ik beloof, maar ik verwacht ook van jou bv tijdige feedback, het tijdig inplannen van opvolg-afspraken, en het eerlijk en open communiceren over de veranderingen die plaatsvinden. Zo kunnen we het advies namelijk ook nog tussendoor op tijd aanpassen zou dat nodig moeten zijn. 

Ik start de begeleiding het liefst MINIMAAL 6 maanden vóór de dekking. Zo hebben we ruim de tijd om eventuele tekorten bv aan te vullen en eventuele aanpassingen door te voeren.

In dit traject vraag ik ook altijd om een recent bloedonderzoek van de dierenarts. Ik realiseer me dat dit geen goedkoop onderzoek is, maar wel een hele belangrijke!!

Aan de hand van een klinisch bloedbeeld krijgen we inzage in de vitamine- en mineralen status bij de teef, en kunnen we ook zien of alle organen naar behoren functioneren.

 

Met behulp van die bloeduitslag kunnen we dan gaan bepalen op welke vlakken de teef in aanloop naar de loopsheid extra ondersteuning zou kunnen gebruiken.

 

We kunnen zo de voeding nog optimaliseren,
maar ook het darm-milieu en de hormoonbalans.

 

Vanaf het moment dat de teef gedekt is,
veranderen haar behoefte (niet alleen qua
hoeveelheid voeding, maar ook het soort voeding
mbt verteerbaarheid). Uiteraard passen we de
voeding en eventuele suppletie daar op dat
moment op aan. En dit gebeurt nogmaals wanneer
de pups eenmaal zijn geboren
én tijdens de lactatie-periode.

 

Gedurende de dracht-begeleiding, zijn er dus meerdere momenten waarop je van mij aanpassingen zult ontvangen rondom het dieet van de teef.

puppies

Hoe werkt dit?

Deel 1

Via de groene knop hieronder kom je in mijn agenda en plan je een datum en tijd voor een intake voor dracht advies. Deze intake vind plaats via zoom en duurt ongeveer 1 uur. We bespreken hierin de voorgeschiedenis van de teef. Na het inplannen van de intake krijg je automatisch een zoom-link in je mail.

hondenvoer

Stap 1

Bij de dierenarts laat je een uitgebreid bloedonderzoek doen (bespreken we in de intake) zodat we ook een klinisch beeld hebben van de gezondheid van de teef 

hondenvoer

Stap 2

Wanneer ik  de uitslag van het bloedonderzoek heb ontvangen, ga ik aan de slag om het eerste advies voor je uit te werken. Wanneer deze klaar is, ontvang je deze in de mail.

hondenvoer

Stap 3

Plan, via de 2de knop hieronder, een Q&A van 30 min. Hierin kunnen we samen het advies doornemen en kun je vragen stellen over het advies. Deze afspraak zal plaats vinden via zoom. Na het maken van de afspraak krijg je automatisch de zoom-link toegestuurd. De indeling van het verdere traject tot aan de dekking is per teef afhankelijk en zullen we hier dus ook bespreken.

hondenvoer

Stap 4

Start minimaal 6 maanden voor de dekking, duurt tot drachtbevestiging met echo

Disclaimer: Ik ben geen dierenarts en niet medisch opgeleid. Ik zal daarom ook geen diagnose stellen en mijn advies vervangt nooit het medische oordeel van een dierenarts.
Een dekking die niet gelukt is, of een mislukte dracht, kunnen veroorzaakt worden door meerdere factoren. Hoewel ik mijn best doe zo goed mogelijk te adviseren, sta ik niet garant voor een eventuele mislukte dekking of dracht

Deel 2

Wanneer via een echo de dracht is bevestigd, laat je mij dit weten. Dit mag gewoon via mail of app. Ik ga dan een nieuwe advies maken voor de 2de helft van de dracht tot aan de bevalling

hondenvoer

Stap 1

Plan, via de de knop hieronder, een Q&A van 30 min. Hierin kunnen we samen het advies doornemen en kun je weer vragen stellen over het advies. 

hondenvoer

Stap 2

Start vanaf de drachtbevestiging met echo, duurt tot de bevalling.

Deel 3

Wanneer de pups geboren zijn, laat je mij dit weten. Dit mag gewoon via mail of app. Je krijgt dan een nieuwe advies voor de lactatie periode. Dit wordt zowel een advies voor de teef als voor de pups voor de komende 8 weken

hondenvoer

Stap 1

Plan, via de de knop hieronder, een Q&A van 30 min. Hierin kunnen we samen het advies doornemen en kun je weer vragen stellen over het advies. 

hondenvoer

Stap 2

Mocht je gedurende de lactatieperdiode vragen hebben, neem dan vooral contact op!! Je mag hiervoor altijd extra contactmomenten inzetten. Deze kun je gewoon inplannen via de Q&A knop hieronder, of even appe/mailen

kvv

Stap 3

Start vanaf de bevalling tot de pups uitvliegen naar hun nieuwe huisjes

5V4A3949dimphy_edited_edited.png

Onze honden, Boetje en Lilay staan al enige tijd bij ‘onder behandeling’, bij Dimphy. Boetj en Lilay hebben weliswaar geen extreme klachten maar gewoon voor mezelf of we op de goede weg zittten.
 

In Maart hebben we een extra meeting gedaan (dracht begeleiding) bij Lilay omdat we een nest met haar wilde fokken. De geweldige ondersteuning voor, tijdens en na de dracht door Dimphy is ge-wel-dig!
 

Lilay is bevallen van 14 pups! Ja 14…. Een super relaxte bevalling. Tot de leeftijd van 4 weken heeft Lilay alles alleen gedaan (wij stonden uiteraard 24uur per dag aan haar zijde en vele pogingen gedaan om een aantal pups te flessen ). We zijn ons bewust dat te vroeg afspenen een no-go is maar om Lilay te beschermen hebben we dat toch gedaan….. Bijvoeren volgens advies van Dimphy en na elke maaltijd in groepjes van 5/4 bij Lilay drinken. Vanaf week 6 zijn de pups zelfstandig gaan eten. Toen de pups 7 weken waren kreeg Lilay wat jeuk en kale plekjes in haar vacht. Direct contact opgenomen met Dimphy en weer een super advies gekregen. Enkel supplementen bijgeven en na een week was de jeuk een stuk minder. Toen de puppies 12 weken waren hebben we bij Lilay hermeting gedaan. Uit de metijng kwam uit dat ondanks een nest van 14 pups Lilay haar lichaam gewoon volledig hersteld is en in balans.
 

Dankjewel voor de goede adviezen…

 

**Brigitte en Dobermannkennel van de Donauhoeve**

bottom of page