Giardia traject
Giardia is echt een hele vervelende parasiet. Wanneer jouw hond hier last van heeft is het erg belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan, ook omdat het harstikke besmettelijk is. Maar hoe dan???
Op deze pagina leg ik je verder uit hoe een traject in elkaar zit. Wil je meer specifieke info over de giardia parasiet? Kijk dan even op www.giardiabijhonden.com
Daar vind je alle laatste up to date info.
!!!! LET OP !!!!
20-12-2024 t/m 05-01-2025
Deze periode heb ik vakantie
en kunnen er geen nieuwe trajecten
gestart worden.
Appjes en mailtjes zullen vanaf
06-01-2024
weer beantwoord worden
Wat is Giardia?
Giardia is een eencellige parasiet die voor komt in de darmen van honden. Kan overgedragen worden op andere honden, maar ook op mensen.
Door middel van soort zuignap kan giardia zich aan de darmwand hechten en deze beschadigen
In het lichaam is deze parasiet een trofozoiet, in actieve vorm en kan niet buiten lichaam overleven.
Buiten lichaam leeft de parasiet in een cyste, ze is dan inactief door een beschermlaag die aan eind van het darmkanaal om zich heen is gevormd
​
Hond kan giardia oplopen door:
--> Opeten van ontlasting die giardia cystes bevatten
--> Contact met cystes in besmette ontlasting van andere dieren
--> Contact met cystes in water, op gras, zand en aarde
Meestal worden honden niet ziek van giardia of krijgen nauwelijks klachten.
Er is ook geen specifieke leeftijd waarop honden giardia kunnen krijgen, dit kan op alle leeftijden voorkomen. Jonge honden zijn wel in de meerderheid omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is opgebouwd.
Giardia kan veel schade aanrichten aan de darmwand en veroorzaakt een disbalans in de bacterieflora. Dit kan gevolgen hebben voor de opname van de voedingsstoffen in de darmen.
Het lastige met giardia, is dat de symptomen kunnen variëren:
--> Wisselende en stinkende ontlasting. Kleur kan ook afwijken
--> Buikkrampen, braken, misselijkheid
--> Verstoorde opname voedingsstoffen, vermageren
--> Verminderde eetlust, vermoeidheid, lusteloos
--> Drukker gedrag of andere gedragsproblemen
Een hond hoeft dus niet perse echte ziekteverschijnselen te hebben!!
​
Testen op giardia kan via de ontlasting (minimaal 3 dagen) via dierenarts, via www.wormbestrijding.nl of door middel van de Fassisi giardia zelftest. Deze laatste is online verkrijgbaar, kun je zelf thuis doen en je hebt binnen 10min de uitslag.
Naast ondersteuning met de juiste supplementen (ik werk zelf nooit met panacur of antibiotica) is het ook super belangrijk dat áltijd de voeding onder de loep genomen wordt. Zo kunnen we het darm-milieu zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de giardia parasieten, en de goede darmbacteriën te gaan voeden zodat de schade zo klein mogelijk blijft.
Wanneer de giardia verslagen is, is het ook belangrijk om aandacht te geven aan het herstel van de darmwand en bacterieflora. In het giardia advies wordt dit stuk uiteraard ook meegenomen en zal het grootste deel van het traject beslaan!! Houdt er daarom wel rekening mee dat een geheel traject, van parasiet verslaan t/m het herstellen van de darmen, niet in 8 weken klaar is.
We werken in verschillende stappen. Eerst gaan we de parasiet aanpakken (dit kan al zo'n 4-6 weken in beslag nemen, soms nog langer), daarna gaan we de gezondheid van de darmwand en het darmslijmvlies herstellen en pas als laatste gaan we ook aan de slag met de bacterieflora in de darmen.
Mede hierom is een giardia traject echt maatwerkt. Wie wanneer de volgende fase in gaat is echt per hond verschillend, maar ook welke voeding en supplementen nodig zijn is per hond anders.
Hoe werkt dit?
Ik leg hieronder stap voor stap uit hoe de begeleiding bij een giardia traject in zijn werk gaat. Belangrijk hierbij is de therapie-trouw en ook je eigen inzet. Ik zet me 100% in om jullie te helpen, maar dat verwacht ik ook wederzijds. Jep, in dit traject ben ik streng haha.
Ik zorgt ervoor dat ik doe wat ik beloof, maar ik verwacht ook van jou bv tijdige feedback, het tijdig inplannen van opvolg-afspraken, en het eerlijk en open communiceren over de veranderingen die plaatsvinden. Zo kunnen we het advies namelijk ook nog tussendoor op tijd aanpassen zou dat nodig moeten zijn.
​
Een start traject duurt 8 weken. Mocht het nodig zijn is er natuurlijk altijd de optie om het traject te verlengen. Dit kunnen we dan samen bespreken
Via de Q&A knop kun je zelf ook de overige opvolg-afspraken inplannen. Zeker bij giardia wil ik echt goed op de hoogte gehouden worden van veranderingen. Je mag mijn daarom ook altijd appe en ik zorg dat je binnen een dag ook een reactie krijgt van mij (behalve in het weekend of vakanties). Er zit dus geen beperking op het aantal contactmomenten!!!!
Stap 4
Gedurende het traject kunnen we bijsturen waar nodig. Ik werk in dit traject in stappen. Het verwijderen van de parasiet is stap 1. Wanneer deze weg is en we een negatieve test hebben gaan we pas door met stap 2. Je krijgt dan ook van mij een nieuw uitgewerkt advies toegestuurd.
Na de 8 weken begeleiding vanuit het start traject heb je altijd de mogelijkheid om te verlengen met 8 weken. Daarover lees je onderaan deze pagina meer.
Stap 5
Via de groene knop hieronder kom je in mijn agenda en plan je een datum en tijd voor een Intake via zoom. Dit zal ongeveer 1 uur duren. Samen nemen we dan de voorgeschiedenis van jouw hond door. Na het inplannen van de afspraak krijg je automatisch een zoom-link toegestuurd. Ook krijg je een email om akkoord te geven op de 'huisregels'
De betaling regelen we direct na de intake.
Stap 1
Met behulp van de intake en alle toegezonde informatie ga ik voor jou aan de slag. Als ik klaar ben krijg je via de mail het voedingsadvies en bijbehorende gidsen met informatie toegestuurd. Ik streef er naar om binnen 2 dagen het advies toe te sturen. Giardia moet zo snel mogelijk aangepakt gaan worden dus ik wil je geen 2 weken laten wachten
Stap 2
Na het ontvangen van het advies mag je, via de 2de knop hieronder, de eerste Q&A van 30 min inplannen. Hierin kunnen we samen het advies doornemen en kun je vragen stellen over het advies. Deze afspraak zal plaats vinden via zoom. Na het maken van de afspraak krijg je automatisch de zoom-link toegestuurd. Vind je het fijner om te appe mag dat ook!
Stap 3
Het vervolgtraject
Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw hond na 8 weken nog niet klaar is met het traject aangezien we verschillende stappen moeten doorwerken en het per hond verschillend is hoelang er per stap nodig is. Zeker wanneer de klachten al een tijdje spelen kan hier langer voor nodig zijn dan 8 weken.
Mijn advies is om het traject dan nog eens te verlengen met 8 weken, zodat we kunnen blijven doorbouwen op wat we de eerste weken hebben bereikt.
Aangezien het uiteraard niet nodig is om dan weer helemaal opnieuw een intake te doen en dergelijke, zijn de kosten voor dit vervolg traject ook lager.
Maar ook wanneer je hond klachtenvrij is, of als je het fijn vind als opvolging na een preventief voedingsadvies kun je er voor kiezen om vervolgtraject in te zetten.
Een vervolgtraject is NIET mogelijk als je nog geen eerder advies of eerdere begeleiding hebt gehad. Het laatste advies of de laatste Q&A mag maximaal 4 maanden geleden zijn.
De inhoud van het traject is vergelijkbaar met de eerste 8 weken. Via een Q&A of via whatsapp/email hou je me op de hoogte van de veranderingen, bespreken we steeds de voortgang en kijken we of er aanpassingen gedaan moeten worden aan de eerder gegeven adviezen.
Na het start traject zijn er 2 vervolg trajecten:
- 1ste vervolg traject, aansluitend op het start traject; 2 maanden begeleiding zoals in het starttraject
- 2de vervolg traject, aansluitend op het 1ste vervolg traject; 4 maanden begeleiding. In dit traject is de begeleiding vaak minder intensief omdat de hond en de middelen in deze fase vaak tijd nodig hebben.
Voor het inplannen van de Q&A momenten kun je de 30 min Q&A knop hierboven gebruiken.
Je betaalt voor een 1ste vervolgtraject €125,-
Je betaalt voor een 2de vervolgtraject €149,-