Er zijn heel veel honden met jeuk waarbij al snel over allergieën gesproken wordt. Maar zijn dit dan ook echt allergieën? Of speelt er wellicht iets anders?
Allergieklachten zijn veel voorkomende problemen bij honden en kunnen leiden tot verschillende symptomen laten zien, zoals jeuk, huiduitslag, braken, diarree en problemen met de ademhaling. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat niet alle allergieklachten bij honden daadwerkelijk worden veroorzaakt door allergieën. Er zijn verschillende andere oorzaken die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zoals voedselintolerantie, infecties, darmproblemen, een niet passende voeding en milieufactoren.
Wat is een allergie?
Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen die we allergenen noemen. Normaal gesproken zijn deze onschadelijk. Bij honden kunnen allergenen onder andere voorkomen in voedsel, pollen, huisstofmijt, insectenbeten en bepaalde medicijnen. Wanneer een hond allergisch is voor een van die allergenen, zal het immuunsysteem overdreven gaan reageren en gaan er antistoffen aangemaakt worden die de allergenen aanvallen wat kan leiden tot ontsteking. Hierbij komt histamine vrij, wat de symptomen van een allergische reactie veroorzaakt.
Voedselintolerantie
Maar er zijn dus verschillende andere oorzaken die vergelijkbare symptomen kunnen geven. Eén van die oorzaken is voedselintolerantie. Bij allergieën is het immuunsysteem betrokken, maar bij een voedselintolerantie geeft het spijsverteringssysteem een reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam van de hond kan moeite hebben om bepaalde ingrediënten in de voeding af te breken of te verteren, wat kan leiden tot gastro-intestinale problemen, zoals braken, diarree en buikpijn. De voeding die dan gegeven wordt is dus eigenlijk niet passend bij de hond.
Darmproblemen Ook darmproblemen kunnen bijdragen aan allergieklachten bij honden. Het maag-darmkanaal van een hond heeft een balans van verschillende bacteriën en andere micro-organismen die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering. Wanneer deze balans verstoord raakt door bijvoorbeeld verkeerde voeding of (overmatig) medicatiegebruik, kunnen ontstekingen ontstaan waarop het lichaam gaan reageren. Deze reactie van het lichaam kan leiden tot de allergie-achtige klachten die wij dan weer waarnemen bij onze hond. Een disbalans in de darmflora kan de algehele immuunfunctie van de hond beïnvloeden, waardoor allergische reacties vaker voorkomen. Het herstellen van een gezonde darmflora kan daarom helpen om allergieklachten te verminderen.
Een niet passende voeding
Nog een mogelijke oorzaak voor allergische symptomen bij honden. Een voeding die kunstmatige kleur-, geur-, en smaakstoffen bevat, evenals andere conserveringsmiddelen, kan bij sommige honden leiden tot allergische reacties. Bepaalde ingrediënten, zoals granen of specifieke eiwitten, kunnen ook bijdragen aan voedselallergieën bij honden. Het is dus belangrijk goed te kijken wat je je hond voert en verschillende voedingsmiddelen uit te proberen om te bepalen welke voeding het beste past bij de behoefte van jouw hond.
Een overbelastte lever De lever speelt een belangrijke rol bij het ontgiften van het lichaam en het verwerken van allergenen. Normaal gesproken filtert de lever schadelijke stoffen, waaronder allergenen, uit het bloed en worden deze afgevoerd. Wanneer de lever overbelast is, kan hij deze taak niet goed uitvoeren. Dit kan zorgen voor een ophoping van allergenen in het lichaam van de hond.
Als reactie op deze ophoping probeert het immuunsysteem van de hond de allergenen te bestrijden, wat resulteert in een allergische reactie. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals jeuk, huiduitslag, roodheid, zwelling, niezen, hoesten, braken, diarree, enzovoort.
Daarnaast kan een overbelaste lever leiden tot een disbalans in het immuunsysteem, waardoor deze gevoeliger wordt voor allergenen. Dit kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid en reactie op allergieën. Je raakt dan eigenlijk in een negatieve spiraal. Vlooien
Een andere veelvoorkomende oorzaak van allergieachtige klachten bij honden is een vlooienallergie. Het speeksel van vlooien bevat allergenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij honden die gevoelig zijn. Zelfs één enkele vlooienbeet kan ontzettende jeuk en huidirritatie veroorzaken, waardoor de hond zichzelf krabt en bijt en kans zelfs vrij lang nog aanhouden terwijl de vlo allang weg is. Het krabben en bijten door de vlooienbeten kan leiden tot secundaire huidinfecties en haarverlies.
Infecties
Daarnaast kunnen ook infecties allergieachtige klachten veroorzaken bij honden. Huidinfecties, zoals bacteriële of schimmelinfecties, kunnen leiden tot jeuk, roodheid en huiduitslag. Ook oorontstekingen kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken, net als ademhalingsinfecties, zoals kennelhoest. Deze infecties kunnen optreden als gevolg van bacteriën, schimmels of virussen.
Milieufactoren
Bovendien kunnen milieufactoren ook allergieachtige klachten bij honden veroorzaken. Net als bij mensen kunnen honden gevoelig zijn voor pollen, schimmelsporen en stof. Deze allergenen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals niezen, hoesten en benauwdheid, maar ook jeuk en huidirritatie. Het onder controle krijgen van deze omgevingsallergieën kan vaak moeilijk zijn, maar er zijn verschillende maatregelen die kunnen helpen, zoals het vermijden van blootstelling aan allergenen en het gebruik van luchtreinigers. Maar wat nu dan?
Je snapt dat het dus heel lastig is om al snel te kunnen concluderen dat een hond allergisch is voor ....? Er zijn verschillende andere oorzaken die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.
Wanneer jouw hond allergie-achtige klachten heeft, is het dus heel belangrijk om naar het totaalplaatje te gaan kijken en zo te gaan kijken wat de mogelijke oorzaak of oorzaken kunnen zijn van de klachten.
Voeding speelt daarbij een hele belangrijke rol en kan helpen bij het verminderen van symptomen. Vaak wordt aanbevolen om over te schakelen op een hypoallergeen dieet, waarbij veelvoorkomende allergenen zoals rundvlees, zuivelproducten, tarwe en soja worden vermeden. Echter zijn deze voedingen vaak niet geschikt om op de lange termijn te blijven geven waardoor je uiteindelijk toch weer verder zult moeten gaan kijken.
Daarom kan het fijn zijn om de hulp in te schakelen van een orthomoleculair voedingsdeskundige of integraal voedingstherapeut voor honden. Zij kunnen een individueel plan opstellen dat rekening houdt met de specifieke behoeften en intoleranties van de hond en een advies geven over de juiste voeding, de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheden om ervoor te zorgen dat de hond alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kijken ze ook naar mogelijke andere oorzaken voor de klachten en of dat er extra ondersteuning op andere vlakken nodig is zodat een mogelijke oorzaak ook aangepakt kan worden.
Comments