top of page
Zoeken

Ohnee...mijn hond eet hondenpoep!!

Stiekem iets wat best vaak langskomt op social media. Honden die hondenpoep eten van zichzelf, maar meestal ook van andere honden. Voor ons echt ontzettend smerig en je hond gaat er niet bepaald lekker van uit zijn bek ruiken. Sommige honden worden er dan ook nog ziek van. Dat is niet alleen sneu voor de hond zelf, maar die lucht van het braaksel is ook niet te doen. Waarom doen sommige honden dit??

Het eten van hondenpoep noemen we ook wel bekend als coprofagie. Er zijn verschillende redenen waarom honden hondenpoep eten, variërend van gedragsproblemen tot voedingsdeficiënties (tekorten aan voedingsstoffen).


Gezondheidsproblemen

Sommige honden eten mogelijk hondenpoep vanwege gezondheidsproblemen zoals spijsverteringsstoornissen, enzym tekorten of parasitaire infecties. Bij deze aandoeningen worden de voedingsstoffen die de hond zelf nodig heeft, ook gebruikt als voeding door bv de parasieten. Hierdoor krijgt de hond niet meer voldoende voedingsstoffen binnen en gaat zoeken naar alternatieve bronnen van voedingsstoffen.


Voedingsdeficiënties

Ook honden die een onevenwichtige voeding krijgen of voedingsdeficiënties hebben, kunnen de neiging hebben om hondenpoep te eten. Als een hond essentiële voedingsstoffen mist, kan hij coprofagie ontwikkelen in een poging om deze voedingsstoffen aan te vullen.


Gedragsredenen

Hoe vies het voor ons ook is, sommige honden eten hondenpoep omdat ze het gewoon leuk en lekker vinden om te doen. Dit gedrag kan worden verergerd als de hond aandacht krijgt van de eigenaar wanneer hij poep eet, omdat hij het interpreteert als positieve aandacht. Aan de andere kant kan het ook voorkomen bij honden met gedragsproblemen, waardoor ze vanuit stress hondenpoep gaan eten.


Imitatie

Honden zijn sociale dieren en leren vaak door het na doen van gedrag. Als een puppy andere honden in het gezin of in het park poep ziet eten, kan hij dit gedrag gaan overnemen. Dit kan vooral voorkomen bij puppy's die nog in de socialisatiefase zitten en veel leren door te observeren en dit bijvoorbeeld afkijken van hun moeder.


Geur en smaak

Honden hebben een zeer sterke reukzin en sommige soorten hondenpoep kunnen voor hen zeer aantrekkelijk ruiken. Bovendien kan de smaak van bepaalde soorten poep voor sommige honden aantrekkelijk zijn. Honden hebben een ander smaakpalet dan mensen en sommige smaken die voor ons onaangenaam zijn, kunnen voor honden juist aantrekkelijk zijn. Dit is dan vaak hondenpoep van honden die een voeding krijgen met veel geur-, kleur- en smaakstoffen. Restanten hiervan zitten ook in de ontlasting waardoor deze ook nog aantrekkelijk is voor andere honden.


Hoewel het eten van hondenpoep voor sommige honden misschien onschadelijk lijkt, zijn er verschillende redenen waarom het niet gezond is en het ook gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van je hond.

Parasitaire infecties en overdracht van ziektes.

Hondenpoep kan verschillende parasieten bevatten, zoals wormen en eencellige organismen zoals Giardia. Door poep te eten, kan een hond besmet raken met deze parasieten, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen, gewichtsverlies, diarree en andere gezondheidsproblemen.


Hondenpoep kan ook ziekteverwekkers bevatten zoals Salmonella en E. coli. Als een hond deze besmette poep opeet, kan hij deze ziekteverwekkers binnenkrijgen en ziek worden. Dit kan leiden tot ernstige gastro-intestinale problemen en in sommige gevallen zelfs tot bloedvergiftiging.


Giftige stoffen

Niet alleen kunnen parasieten en ziekteverwekkers in hondenpoep voorkomen, maar het kan ook giftige stoffen bevatten. Dit is met name het geval als een hond poep eet van andere dieren die medicijnen, chemicaliën of giftige stoffen hebben ingenomen. Deze giftige stoffen kunnen zowel acute als chronische vergiftiging veroorzaken bij de hond, afhankelijk van welke en hoeveel van de stof zijn ingenomen


Maar wat kun je nu doen als je merkt dat jouw hond hondenpoep eet?

--> Vermijd toegang tot hondenpoep: Het allerbelangrijkste is het voorkomen van toegang tot hondenpoep. Als je hond poep eet tijdens het wandelen of in het park, houd hem dan altijd aangelijnd en zorg ervoor dat je zijn aandacht afleidt wanneer hij probeert poep te eten.


--> Zorg voor een goede voeding: Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat voldoende voedingsstoffen bevat. Twijfel je, of heb je geen idee of jouw hond een goed uitgebalanceerde voeding krijgt? Neem dan even contact op met een (orthomoleculair) voedingsdeskundige zodat die met je mee kan kijken. In samenwerking met de dierenarts kunnen er dan ook eventuele andere oorzaken worden uitgesloten.

--> Gedragstraining: Als je merkt dat je hond poep eet als gevolg van gedragsproblemen, kan gedragstraining helpen. Schakel hiervoor een gedragstherapeut in zodat deze met je mee kan kijken naar de oorzaak van het probleem.


Heb je nog vragen over dit onderwerp, mag je uiteraard altijd contact met mij opnemen.

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page